Historie

De Krommerijnder heeft grote invloed gehad op de culturele, sociale en economische ontwikkeling van het Kromme Rijngebied. Vele eeuwen lang heeft de schuit het vervoer verzorgd van mensen en goederen van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en terug. In historische geschriften zijn vele verhalen te vinden die illustreren wat het belang is geweest vanaf de twaalfde eeuw tot ca. 1930.

In het stroomgebied van de Kromme Rijn konden vanwege de vele nauwe bruggen en sluisjes alleen lange smalle schuiten worden gebruikt. De Krommerijnder was  zo'n lang en smal  geheel open vaartuig. Met dit type schuit kon men bovendien overal in de waarden en polders komen zonder veel concurrentie van het vervoer op de weg. Vooral 's winters waren de wegen nauwelijks begaanbaar.

De Krommerijnder was een vrachtscheepje dat over tientallen kilometers vanaf de wal werd geweegd. Dit is een manier van voortbewegen van een klein vaartuig door het lopend langs de oever voort te duwen met een weegboom. Voor het wegen was grote behendigheid nodig. De boot werd met een lange weegboom, een spar van een meter of zeven, vanaf de kant voortgeduwd. Als er een pad langs het water ontbrak, werd er geboomd.

Pannenkoekenvaart

Vanaf ons restaurant is er van april tot en met september een Pannenkoekenvaart te boeken, deze vaart is iedere laatste vrijdag van de maand, de data van de vaarten zijn:
Vrijdag 10 april ( Goede Vrijdag) Afgelast ivm Corona
Vrijdag 24 april Afgelast ivm Corona
Vrijdag 29 mei Afgelast ivm Corona
Vrijdag 26 juni
Vrijdag 31 juli
Vrijdag 21 augustus ( week eerder in verband met de Utrechtvaart)
Vrijdag 25 september

Minimum aantal deelnemers is 4 personen.

U wordt tussen 12:00 en 12:30 uur  bij ons restaurant verwacht, de vaart start met een ambachtelijk gebakken pannenkoek of een vers bereid lunchbroodje en een drankje, om ongeveer 13:30 uur meert De Krommerijnder aan en kunt u aan boord en vaart u richting Cothen en na het keren bij de sluis vaart u weer stroom opwaarts richting het restaurant. De totale vaartijd is ongeveer 1,5 uur.

Vaartochten

Vanaf de eerste zaterdag in april t/m delaatste zondag in oktober zijn de reguliere vaarten van de Krommerijnder elke zaterdag- en zondagmiddag. In  juli en augustus ook op de woensdagmiddag. Daarnaast is de Krommerijnder op alle door u gewenste dagen en tijden van de week beschikbaar voor groepsvaarten en themavaarten. U dient dit van te voren te reserveren.

De vertrektijden van de reguliere vaarten zijn om 13.30 uur van Wijk bij Duurstede naar Cothen. In Cothen is een korte pauze. In deze pauze keert de schipper de schuit voor de terugvaart naar Wijk bij Duurstede.

Ongeveer 3 uur lang laten zij u de prachtige natuur langs de oevers van de Kromme Rijn zien. Onderweg vertellen zij u de nodige wetenswaardigheden over de belangrijke rol die de Krommerijnder in onze regio speelde. Ook vertellen ze u over de rol van Dorestad in de middeleeuwen, de gouden eeuw van Wijk bij Duurstede, het verval door de 80-jarige oorlog en de opgravingen en vondsten hier in onze gemeente.

Reserveren

Er zijn diverse mogelijkheden om een vaartocht met de Krommerijnder te maken:

• Reguliere vaarten:
Op zaterdag-, zondag- en in juli/augustus ook op woensdagmiddag voor individuele deelnemers. Vertrektijd 13.30 uur.
Volwassenen betalen € 9,50, kinderen t/m 12 jaar € 7,00.

• Pannenkoekvaarten:

Iedere laatste vrijdag van de maand in het vaarseizoen, op 10 april( Goede Vrijdag) is een extra Pannenkoekenvaart(de eerste is vrijdag 24 april, de laatste is vrijdag 25 september).
Start om 12:00 uur met een lunch en vaar vervolgens over de Kromme Rijn richting Cothen en ontdek in ongeveer 1,5 uur de geschiedenis van de streek vanaf het water.
Opstapplaats is bij Familierestaurant De Jonge Graaf, Graaf van Lynden van Sandenburgweg 2, 3945 PB, Cothen.

Volwassenen betalen € 19,95, kinderen t/m 12 jaar € 16,95. (minimum aantal deelnemers : 4 personen)

• Groepsvaarten:
Voor een vaste groep deelnemers (maximaal 12). Kosten € 105,00. Dit kan op afspraak op alle dagen en vertrektijden.

• Evenementsvaarten :

Deze worden via de website van de Krommerijnder bekend gemaakt en in de lokale bladen vermeld.

Er kunnen maximaal 12 passagiers mee. Entreebewijzen zijn verkrijgbaar bij de VVV aan de Markt 24 te Wijk bij Duurstede. Zonder te reserveren bij de VVV kunt u ook rechtstreeks opstappen en bij de schipper betalen, maar u loopt dan wel het risico dat de Krommerijnder al is volgeboekt.

Informatie en boekingen:

VVV Wijk bij Duurstede,
Markt 24,
tel. 0343-575995

info@vvvkrommerijnstreek.nl
VVV Krommerijnstreek

Scroll to top